R e k l a m a

Małopolski Festiwal Smaku zawitał do Brzeska – ZDJĘCIA

-

Kolejnym przystankiem na trasie Małopolskiego Festiwalu Smaku było Brzesko. W minioną niedzielę na miejscowym rynku zgromadzonych przywitała Marta Malec-Lech z zarządu województwa w towarzystwie burmistrza miasta – Tomasza Latochy.

Wydarzeniu towarzyszył konkurs na najsmaczniejsze dania i potrawy. Tym razem w szranki stanęło 12 lokalnych kół gospodyń wiejskich, w tym jedno koło gospodyń miejskich. Zgłoszone produkty degustowała komisja w składzie: Anna Pieczarka z zarządu województwa, Marta Malec-Lech z zarządu województwa, Józefa Szczurek-Żelazko – wiceminister zdrowia, Tomasz Latocha – burmistrz Brzeska oraz Krzysztof Przepiórka – radny powiatu brzeskiego. Towarzyszył im także Wojciech Skruch – radny wojewódzki. Jurorzy oceniali smak, sposób podania czy nawiązanie do tradycji.

Jury konkursowe postanowiło przyznać I miejsce kołu gospodyń wiejskich w Biskupicach Melsztyńskich za pierogi z orzechami i suską sechlońską.

Czterema wyróżnieniami postanowiono nagrodzić: KGW „Stanisławianki” w Szczepanowie za zupę z dyni, KGW w Porębie Spytkowskiej za placek orkiszowo-lawendowy, KGW w Uściu Solnym „Uścianeczki” za grochówkę oraz koło gospodyń miejskich „Brzeszczanki” za młódziaki. Spośród produktów zgłoszonych do konkursu przez lokalnych wystawców wyróżniono Gospodarstwo agroturystyczne Błaszczyk za kremówkę oraz Gospodarstwo Ekologiczno-zielarskie Bogusława Godzik za herbatę ziołową, a nagroda główna trafiła do Pasieki własnej Alfred Szuba za miód gryczany.

Sercem wydarzenia była festiwalowa kuchnia, w której znany szerokiej publiczności mistrz Andrzej Polan przez cały dzień przygotowywał i częstował gości festiwalu potrawami przygotowanymi na bazie lokalnych produktów. Tym razem prym wiodła suska sechlońska. Smakosze docenili zwłaszcza sadzone grzanki z grzybami, serem i śliwkami, gulasz jagnięcy z warzywami, śliwką suszoną, mordonie i gołką, ciasto z jabłkami i śliwkami a także placki drożdżowe z patelni z bundzem i tatarem z pomidorów i papryki.

Oprócz całodziennych degustacji na gości festiwalu czekały atrakcje dodatkowe, wśród których znalazły się m.in. quiz wiedzy o Małopolsce, w którym można było wygrać atrakcyjne nagrody czy strefa zabaw dla najmłodszych. Wydarzeniu towarzyszyły występy formacji tanecznych z lokalnego domu kultury, a na koniec można było wysłuchać największych przebojów w klimatycznych aranżacjach młodych artystów.

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia