R e k l a m a

🔴 Uwaga! Woda z bocheńskiego wodociągu tylko po przegotowaniu – decyzja sanepidu

-

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni poinformował, że woda z Wodociągu Zbiorowego Zaopatrzenia Bochnia jest warunkowo przydatna do spożycia – tylko po przegotowaniu. Decyzję wydano w sobotę 5 lipca 2025 r., po stwierdzeniu przekroczeń parametrów bakteriologicznych w próbkach wody.

Sieć MPWiK Bochnia zaopatruje w wodę nie tylko samo miasto, ale także miejscowości gminy Bochnia, Drwinia oraz Rzezawa.

Badania laboratoryjne próbek pobranych 2 lipca wykazały znaczne przekroczenia w zakresie ogólnej liczby mikroorganizmów – nawet powyżej 3000 jtk/1 ml (jednostek tworzących kolonie).

Wodę należy bezwzględnie przegotować przed:

  • spożyciem (piciem),
  • przygotowywaniem posiłków,
  • myciem owoców i warzyw jedzonych na surowo,
  • myciem zębów i naczyń,
  • kąpielą noworodków i niemowląt.

Woda powinna być gotowana przez co najmniej 2 minuty, a następnie pozostawiona do ostudzenia bez gwałtownego schładzania.

Bez przegotowania woda może być używana m.in. do mycia ciała, prania, sprzątania oraz spłukiwania toalet.

Służby sanitarne zapowiadają, że jeszcze dziś (5 lipca) zostaną pobrane powtórne próbki wody w punktach kontrolnych m.in. w Bochni, Siedlcu, Mikluszowicach i Rzezawie. Wyniki kolejnych badań będą znane we wtorek 8 lipca w godzinach popołudniowych.

Do czasu wydania kolejnego komunikatu należy stosować się do zaleceń. Mieszkańcy, którzy mają pytania dotyczące jakości wody, mogą kontaktować się z dyżurnym Zakładu Uzdatniania Wody pod numerem: 660 074 611.


Czym jest ogólna liczba mikroorganizmów w wodzie?

Ogólna liczba mikroorganizmów w wodzie to miara, która określa, ile mikroorganizmów (bakterii, grzybów, drożdży) znajduje się w 1 mililitrze wody. Mikroorganizmy te są obecne w wodzie naturalnie, a ich liczba zależy od wielu czynników, takich jak jakość źródła wody, sposób jej przechowywania, a także procesy uzdatniania.

Normy mikrobiologiczne w wodzie pitnej

Normy dotyczące ogólnej liczby mikroorganizmów w wodzie pitnej są ustalane przez odpowiednie organy zdrowia publicznego, takie jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz krajowe instytucje, np. w Polsce jest to Państwowa Inspekcja Sanitarna. Zwykle normy te dotyczą maksymalnej liczby kolonii bakterii w temperaturze 22°C i 37°C na 1 ml wody.

Co oznacza przekroczenie normy?

Przekroczenie normy ogólnej liczby mikroorganizmów w wodzie może sugerować kilka problemów, takich jak zanieczyszczenie źródła wody, nieodpowiednie metody uzdatniania lub problemy z systemem dystrybucji wody. Należy jednak zaznaczyć, że sama liczba mikroorganizmów nie musi świadczyć o obecności patogenów, czyli organizmów chorobotwórczych. Większość mikroorganizmów naturalnie występujących w wodzie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Główne zagrożenia zdrowotne wynikające z przekroczenia normy ogólnej liczby mikroorganizmów w wodzie pojawiają się wtedy, gdy w wodzie obecne są patogeny – o niczym takim komunikat Sanepidu nie informuje.

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia

Bieżący miesiąc