Na poziomie -1 w zlokalizowanej przy Rynku Galerii Bocheńskiej nadal funkcjonować będzie restauracja. Zamknięcie działającej tam przez kilka ostatnich lat „Saliny” jest jednocześnie otwarciem i szansą na zaistnienie nowej inicjatywy. Szef kuchni zapowiada zmiany i ciekawostki w menu.
Nowa SALINA? Skąd pomysł aby poprowadzić restaurację w Bochni?
W moim odczuciu Restauracja Salina jest ważnym punktem na gastronomicznej mapie Bochni. Już samym wystrojem i klimatem, który w niej panuje wprowadza gościa w przyjemny, kojący nastrój. Posiadanie własnej restauracji od zawsze było moim marzeniem, a wizja zamknięcia takiego miejsca wywołała u mnie ogromny żal – dlatego kiedy o tym usłyszałem, postanowiłem skorzystać z okazji.
Ma Pan duże doświadczenie w sektorze gastronomii, może Pan coś o tym powiedzieć?
Swoją karierę w gastronomii rozpocząłem w wieku 16 lat wraz z rozpoczęciem praktyk w bocheńskim hotelu Cold, spędziłem tam 3 lata. Potem wyjechałem do Anglii, gdzie po raz pierwszy miałem możliwość kierować zespołem jako Szef kuchni. Po powrocie 3 lata pracowałem w Restauracji Salina (również jako szef kuchni), a następnie kierowałem kuchnią w restauracji Turystyczna. Teraz wracam do Restauracji Salina jako właściciel i szef kuchni zarazem. Jest to dla mnie ogromny sukces i spełnienie marzeń, na które ciężko pracowałem.
Dla kogo jest NOWA SALINA? Czy Klientów nie odstraszą ceny?
Obecnie restauracja ma opinię miejsca drogiego, może nawet niedostępnego dla mniej majętnego gościa restauracji. Chciałbym to zmienić i nowe menu zostało stworzone z myślą o każdym, przyszłym gościu. Chcemy połączyć luksus i profesjonalną obsługę z dostępnością cen za posiłek. Dzięki temu nasz gość będzie mógł doświadczyć obsługi na najwyższym poziomie w dostępnych cenach. Jak najbardziej droższe pozycje również znajdą miejsce w naszej karcie gdyż miejsce wciąż będzie luksusowe, ale przy tym dostępne dla każdego.
Co czyni Państwa restaurację wyjątkową?
Niewątpliwie wystrój i klimat pozwala nadać wyjątkowości temu miejscu. Przynosi od na myśl od razu spokój i wprowadza w przyjemny przytulny nastrój. Z ogromną dbałością dobrałem zespół, aby panowała u Nas miła przyjazna atmosfera połączona z profesjonalnością i luksusem, co pozwoli nam na stworzenie miejsca, w którym każdy będzie czuł się dobrze i mile widziany. Jak już wspominałem nie chcemy wprowadzać do Restauracji sztywnej atmosfery i chcemy otworzyć się na Rodziny i grupy przyjaciół, które będą chciały spędzić czas przy dobrym posiłku w przystępnej cenie.
Nowe MENU? Co będzie ciekawego dla Klientów?
O nowym menu mógłbym rozmawiać godzinami, jednak uważam, że największym hitem nowego menu są zdecydowanie burgery z pieca opalanego drewnem. Jesteśmy pierwszą Restauracją w okolicy, która może pochwalić się taką pozycją w menu. Poza burgerami będziemy serwować tradycyjną polską kuchnię: gołąbki czy schabowego. Postaramy się również odczarować wołowinę, która coraz większym szturmem wdziera się ponownie do naszej kulinarnej świadomości i jest coraz bardziej doceniana.
Jakie atrakcje będą przewidziane dodatkowo?
Jedną z najważniejszych atrakcji naszej restauracji będzie sezonowość potraw – w swojej kuchni chcę w jak największym stopniu czerpać z natury i bazować na świeżych produktach. Umożliwi mi to również na sezonowe zmiany w menu i wprowadzanie kuchni tematycznej oraz znajdzie się miejsce na eksperymentowanie z coraz to nowszymi potrawami. Sezonowość i tematyczność będzie dotyczyła również alkoholi, będziemy starali się jak najbardziej urozmaicić naszą ofertę. Stopniowo i wymiennie będziemy wprowadzać nowe rodzaje piw, win oraz będziemy opracowywać coraz to nowsze receptury koktajli serwowanych naszym klientom. W naszej restauracji planujemy organizować koncerty, ponieważ wciąż brakuje na mapie Bochni miejsc gdzie można wieczorem wyjść ze znajomymi i spotkać się przy przyjemnej muzyce. Chcemy również stworzyć miejsce, gdzie będzie można się pobawić i poznać nowych ludzi na parkiecie. Dzięki dużej powierzchni, która dysponujemy, w Galerii planujemy organizację dancingów.
Nie obawia się Pan powrotu pandemii i obostrzeń, które mogą nastąpić?
Chyba każdy się boi i ma to z tyłu głowy i liczymy się z tym. Mamy jednak nadzieję, że będziemy mogli się dostosować do utrudnień i serwować dania na wynos. postaramy się utrzymać restaurację dla naszych gości na lepsze czasy.
Od kiedy można odwiedzić NOWĄ SALINĘ? I gdzie szukać NAJNOWSZYCH INFORMACJI
Salinę w nowym wydaniu znajdziecie w starej lokalizacji to znaczy w Galerii Bocheńskiej na poziomie -1. Możecie nas odwiedzać i próbować rewelacyjnych i niepowtarzalnych burgerów już teraz – rozpoczęliśmy działalność wczoraj, 15 września. Serdecznie zapraszamy!
Facebook: https://www.facebook.com/Restauracja-Salina-102749782573504