R e k l a m a

Biblioteka. We wtorek spotkanie z Pawłem Lisem „O słowiańskiej kulturze kulinarnej”

-

Wszystkich, którzy chcą poznać smaki naszych przodków i skosztować słowiańskich smakołyków Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna w Bochni zaprasza we wtorek 12 września o godz. 17:30 na spotkanie z Pawłem Lisem.

W bocheńskiej Bibliotece będzie gościł Paweł Lis – archeolog, pomysłodawca i twórca ośrodka archeologii doświadczalnej w Kazimierzu Dolnym, współautor książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych.

Dowiemy się z niej jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autor książki podzieli się ze słuchaczami wiedzą na temat tego, co jadali nasi przodkowie, opowie o zapleczu kuchennym, o sposobach przygotowania żywności, a także jakie potrawy królowały na stołach dawniej. Dowiemy się jaką rolę pełniło pożywienie w kulturze duchowej. Spotkanie pozwoli nam poznać kulturę Słowian od kuchni. Po spotkaniu przewidziana jest degustacja słowiańskich potraw.

Będzie to kolejne wydarzenie w ramach projektu realizowanego przez Bibliotekę „Perunem do Audio, z Welesem do Czwórki” dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzącym z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

Spotkanie odbędzie się w sali klubu Biblioteki, ul. Mickiewicza 5, I p. Wstęp wolny.

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia