„Smaki współpracy – potrawy regionalne” – taki tytuł nosi wydana przez Starostwo Powiatowe książeczka z przepisami promująca lokalne smaki Powiatu Bocheńskiego oraz partnerskiego Powiatu Saarlouis.
– Przez żołądek do serca brzmi staropolskie przysłowie, szczególnie umiłowane przez nasze babki czy prababki, które pielęgnowały sposób przyrządzania tradycyjnych specjalności. Tradycje kulturalne to wizytówka każdego regionu, który może poszczycić się swoimi potrawami, produktami czy smakami – mówi Adam Korta, starosta bocheński
Publikacja składa się z przepisów pozwalających na przygotowanie zarówno tych bardzo tradycyjnych potraw jak na przykład święconka czy gęsta zupa fasolowa z mięsem, deserów jak sernik królewski czy szarlotka. Są także dania przygotowywane przez starostów Adama Kortę i Patrika Lauera. Pierwszy z Panów poleca rybę w sosie musztardowym na pappardelle z marchewki w towarzystwie ziemniaków Drugi natomiast rekomenduje zapiekankę z kiełbaskami. – Grunt to dobrze zjeść, napracowaliśmy się już dosyć – tym mottem do lektury zaprasza nas natomiast Patrik Lauer Starosta Saaroluis.
Książka i zawarte w niej przepisy udowadniają, iż nasze kuchnie podobnie jak regiony cechuje różnorodność, która potrafi nas pięknie łączyć. Publikacja powstała z wykorzystaniem przepisów Koła Gospodyń Wiejskich z Wiśnicza przy współpracy starostwa powiatowego z Saarlouis. Wydawnictwo jest kolejnym elementem obchodzonego wspólnie jubileuszu 20 – lecia współpracy Powiatu Bocheńskiego i Powiatu Saarlouis.