„7 x Jarmusch – przegląd 7 kultowych filmów Jima Jarmuscha” – w kinie Regis od 27 listopada

-

Jim Jarmusch, mistrz amerykańskiego kina niezależnego, powróci do polskich kin. Po blisko 20 latach na wielkim ekranie będzie można znowu zobaczyć siedem jego wczesnych filmów na cyfrowo odnowionych kopiach. W kinie Regis, w dniach: 27-30 listopada, zobaczymy największe dzieła reżysera.

Amerykański buntownik o europejskiej wrażliwości, egzystencjalista, poeta, kinofil, muzyk rozkochany w jazzie i rocku, twórca obdarzony abstrakcyjnym poczuciem humoru – Jim Jarmusch to król kina niezależnego, nierozerwalnie związany z historią Gutek Film. Na początku lat 90. dzięki zabiegom Romana Gutka polska publiczność miała szansę po raz pierwszy zapoznać się z twórczością Jarmuscha i zobaczyć jego wczesne filmy na wielkim ekranie. Później w swojej 25-letniej historii Gutek Film wprowadzał do kin również nowsze tytuły amerykańskiego mistrza, takie jak „Ghost Dog: Droga samuraja” (1999), „Tylko kochankowie przeżyją” (2013), „Paterson” (2016), czy „Gimme Danger” (2016). W ramach przeglądu „7x Jarmusch” prezentujemy siedem wczesnych filmów amerykańskiego mistrza.

Poniżej harmonogram projekcji:

27 listopada (sobota):

– „Nieustające wakacje” (1980), 75 min, godz. 18.30

– „Inaczej niż w raju” (1984), 89 min, godz. 20.00

28 listopada (niedziela):

– „Poza prawem” (1986), 107 min, godz. 17.30

– „Mystery Train” (1989), 110 min, godz. 20.00

29 listopada (poniedziałek):

– „Noc na ziemi” (1991), 129 min, godz. 17.30

– „Truposz” (1995), 121 min, godz. 20.00

30 listopada (wtorek):

– „Kawa i papierosy” (2003), 94 min, godz. 19.00

Lakonicznie, chropowate, o szczątkowej fabule i ascetycznych środkach artystycznych, zanurzone w cierpkim poczuciu humoru – wczesne kino Jima Jarmuscha jest tak odrębne, że mogłoby stanowić osobny gatunek. Czerpiąc inspirację z dzieł twórców francuskiej Nowej Fali, jak Jean-Luc Godard i Jean-Pierre Melville, minimalistyczny styl Jarmuscha przedkłada nastrój nad strukturę narracyjną i łączy amerykańską tradycję filmową z wpływami europejskimi oraz japońskimi. Jego długie, leniwe ujęcia tworzą bardziej przestrzeń dla przypadkowych spotkań, małych gestów i ulotnych aktów intymności niż dla sztywnych ograniczeń fabuły.

To, co interesuje Jarmuscha to ludzie żyjący na marginesie Ameryki – pozbawieni korzeni outsiderzy, niezsynchronizowani ze współczesnym światem. Tacy są bohaterowie debiutanckich „Nieustających wakacji” i przełomowego w karierze reżysera „Inaczej niż w raju” –  zagubieni, młodzi ludzie wędrujący po ulicach i miejskich zaułkach bez konkretnego celu. Własnymi ścieżkami chadzają trzej pechowi więźniowie z „Poza prawem”, jak i japońscy turyści szukający ducha Elvisa Presleya w filmie „Mystery Train”. Zagubieni w czasie i przestrzeni zdają się także pasażerowie i kierowcy taksówek w „Nocy na ziemi”, jak i całe pokolenie „Kawy i papierosów”. Wreszcie William Blake, tytułowy „Truposz”, to synonim artysty osobnego.

Przeglądowi 7x Jarmusch towarzyszy wyjątkowa oprawa graficzna. Całość przeglądu promuje artystyczny plakat autorstwa wybitnego grafika Andrzeja Klimowskiego, jednego z czołowych przedstawicieli polskiej szkoły plakatu.

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego także asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego, „suchego” poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Filmografia:

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Poza prawem / Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

1999 Ghost Dog: Droga Samuraja / Ghost Dog: The Way of the Samurai 

2003 Kawa i papierosy / Coffe and Cigarettes

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

2019 Truposze nie umierają / The Dead Don’t Die

————

7 x JARMUSCH: PRZEGLĄD 7 KULTOWYCH FILMÓW JIMA JARMUSHA /przegląd filmowy/

27-30 listopada 2021

Kino Regis, ul. Regis 1

bilety: 15 zł, 13 zł (pojedynczy tytuł)

Organizatorzy: Kino Regis / Gutek Film

PODOBNE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia

grudzień, 2021

X