W ramach działań związanych z edukacją ekologiczną oraz idei zero waste – Gmina Brzesko zawarła umowę ze spółką Trafin Oil PL z siedzibą w Ustroniu, której zadaniem będzie dostarczenie pojemników na zużyty olej jadalny wraz z obsługą pojemników służących do gromadzenia zużytych substancji oraz przeprowadzenie kampanii edukacyjno – marketingowej. W imieniu Gminy umowę podpisał Grzegorz Brach, zastępca burmistrza Brzeska, a firmę reprezentował Josef Cieslar, wiceprezes zarządu.
Na terenie gminy zostanie ustawionych 60 pojemników służących do gromadzenia zużytych olejów jadalnych, które będą zlokalizowane w altankach śmietnikowych, placówkach przedszkolnych i szkolnych oraz w miejscach wskazanych przez zarządców terenu.
Pojemniki staną w samym Brzesku, a także m.in. w miejscowościach Jasień, Okocim, Poręba Spytkowska, Sterkowiec, Szczepanów, Jadowniki, Mokrzyska, Bucze. Szczegółową mapę można znaleźć TUTAJ.
Selektywnie zbierane będą wszystkie oleje jadalne i tłuszcze, których używa się w domu podczas przygotowywania żywności. Wystarczy, że wleje się zużyte oleje do dowolnej butelki PET i zaniesie się ją do jednego z pojemników przeznaczonych do segregacji oleju. Należy jednak pamiętać, aby butelka była odpowiednio zabezpieczona.
Jak prawidłowo segregować oleje jadalne?
Czy wiesz, że praktycznie wszystkie oleje jadalne i tłuszcze używane w domu mogą być poddane recyklingowi, dzięki któremu mogą zostać wykorzystane ponownie? Niestety, często spotykaną praktyką jest wylewanie zużytego oleju do zlewu – może to spowodować zatkanie się rury kanalizacyjnej, a także jest to szkodliwe dla naszej planety. W jaki sposób prawidłowo i ekologicznie segregować oleje jadalne?
Segregacja odpadów obejmuje wszystkie oleje jadalne i tłuszcze, których używasz w domu podczas przygotowywania żywności. Wystarczy, że wlejesz zużyte oleje do dowolnej butelki PET i zaniesiesz ją do jednego z naszych pojemników przeznaczonych do segregacji oleju. Pamiętaj, aby butelka była odpowiednio zabezpieczona.
Jakie rodzaje olejów powinniśmy segregować?
Poddajemy recyklingowi każdy tłuszcz, którego używamy do żywności. Wszystkie oleje i tłuszcze jadalne – odpowiednio zabezpieczone – powinniśmy wrzucać do pojemnika na olej. Bez względu na to, czy są to oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe czy palmowe. Także oliwy z oliwek oraz masła i margaryny mogą zostać poddane recyklingowi.
Dlaczego segregacja oleju jest korzystna?
Olej zatyka zarówno rury w domu, jak i w całej sieci kanalizacyjnej. Usuwanie usterek spowodowanymi olejem w rurach, może być bardzo czasochłonne i kosztowne. Co więcej – oleje i tłuszcze nie są całkowicie usuwane w oczyszczalniach ścieków.
Oczyszczony i poddany recyklingowi olej ponownie staje się cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego. Służy jako dodatek do biopaliw drugiej generacji lub jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego wyłącznie z recyklingu. Jeśli poddajemy recyklingowi olej, zmniejsza się konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych, ponieważ jeden olej jest używany dwukrotnie. Wreszcie, proces ten oszczędza CO2.
Więcej na stronie www.segregujolej.pl/