R e k l a m a

Małopolski Festiwal Smaku. Kto wygrał konkurs? – WYNIKI i ZDJĘCIA

-

W niedzielę festiwalowa kuchnia zagościła na bocheńskim Rynku, a wraz z nią koła gospodyń wiejskich i wystawcy z całej Bocheńszczyzny. Pod koniec dnia rozstrzygnięto kulinarne konkursy. Kto wygrał?

Już po raz siedemnasty kosztujemy najsmaczniejszych dań Małopolski, odkrywamy nowe, nieznane smaki i przypominamy sobie te zapomniane. Pomagają nam w tym Koła Gospodyń Wiejskich, w tym te z Bocheńszczyzny. Należy docenić ich wkład w zachowanie całego bogactwa kulinarnego naszego województwa, z którego jesteśmy dumni – mówił Józef Gawron, wicemarszałek województwa małopolskiego.

Na uczestników czekały tradycyjnie quiz wiedzy o Małopolsce i konkurs na najsmaczniejszy produkt. Naszą fotorelację z Festiwalu można zobaczyć TUTAJ.

Wśród kół gospodyń wiejskich pierwsze trzy miejsca zajęły odpowiednio KGW w Siedlcu za kaszę pęczak z kapustą i wędzonym podgardlem, KGW w Rajbrocie za leczo w chlebku zapiekanym i KGW „Kobylanki” w Kobylu za kobylski barszczyk z paluchem z boczkiem. Komisja konkursowa wyróżniła także KGW z Grabia za łazanki oraz KGW „Kopaliny” z Nowego Wiśnicza za zimnioki z Pyrzowego pola z zsiodłym mlykiem.

Wśród wystawców bezkonkurencyjne okazały się gołąbki firmy Babcia Władzia z Trzciany. Miejsce drugie zajęła lemoniada hibiskusowa firmy Octovnia. Na miejscu trzecim znalazły się ziemniaki pieczone w całości z przyprawami firmy Pyrki u Gicków. Wyróżnienia w tej kategorii trafiły do Lavendziarni Stoki 6 za syrop z pigwowca japońskiego, Dębnika 52 za mleko krowy Jersey oraz Tłoczni owoców „Pawłowski” za owoce liofilizowane.

Małopolski Festiwal Smaku to crème de la crème smaków województwa małopolskiego. Bardzo się cieszę, że kolejny przystanek Festiwalu to Bochnia – miasto niezwykłe, z najstarszą kopalnią soli. Właśnie tutaj chcemy pokazać mieszkańcom województwa, ale też innych regionów Polski i zagranicy dania regionalne, naturalne i ekologiczne. Małopolska słynie z wyjątkowego dziedzictwa kulinarnego i chcemy się tym chwalić – mówiła Marta Malec-Lech, członkini zarządu województwa małopolskiego.

W trakcie Festiwalu dla najmłodszych przygotowano warsztaty w kuchni molekularnej. Nie zabrakło również gier, konkursów i zabaw. Dzień zwieńczył recital Mateusza Ziółko (nasza fotorelacja TUTAJ).

Festiwal Smaku był także okazją do wsparcia zbiórki charytatywnej dla Jakuba Burnosa z Dobczyc, który walczy z oporną postacią agresywnego chłoniaka. Zebrano 6 616 zł i 10 euro.

Jednym z punktów Festiwalu było oficjalne otwarcie odnowionego bocheńskiego Rynku. Więcej na ten temat można zobaczyć TUTAJ.

Przed Bochnią tegoroczne edycje Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowano w Krakowie i Trzebini. Kolejne przystanki to Gorlice (7 sierpnia), Krynica-Zdrój (21 sierpnia) i Czernichów (11 września), gdzie odbędzie się wielki finał.

źródłoUMWM

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia