R e k l a m a

Biblioteka. Paweł Lis „O słowiańskiej kulturze kulinarnej” – ZDJĘCIA

-

We wtorek w Powiatowej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bochni odbyło się spotkanie z Pawłem Lisem, który opowiedział „O słowiańskiej kulturze kulinarnej”. Podczas spotkania można było poznać smaki naszych przodków i skosztować słowiańskich smakołyków.

Paweł Lis – archeolog, pomysłodawca i twórca ośrodka archeologii doświadczalnej w Kazimierzu Dolnym, współautor książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych.

Można dowiedzieć się z niej jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.

Autor książki podzielił się ze słuchaczami wiedzą na temat tego, co jadali nasi przodkowie, opowiedział o zapleczu kuchennym, o sposobach przygotowania żywności, a także jakie potrawy królowały na stołach dawniej. Także to jaką rolę pełniło pożywienie w kulturze duchowej. Spotkanie pozwoliło poznać kulturę Słowian od kuchni.

Było to kolejne wydarzenie w ramach projektu realizowanego przez Bibliotekę „Perunem do Audio, z Welesem do Czwórki” dofinansowanego ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzącym z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego.

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia