Zapraszamy w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego i Pogórza Wiśnickiego. „Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych obszaru z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z beskidzkich miedz oraz lasów, a także produktów lokalnych producentów.
Prezentujemy pierwsze 8 filmów, w których zaprezentowane zostaną takie potrawy jak: rolada z pstrąga, gulasz z łososia, rosół z dzikiego ptactwa, kuropatwy nadziewane, stek z antrykotu z sosem z suski sechlońskiej, rosół cielęcy z pierożkami, szynka cielęca, bigos owocowy, pierś z gęsi nadziewana, rosół z gęsi, topinambur po staropolsku, zrazy wołowe w sosie, kluski kładzione z samopszy, dzik w borowikach, pęczak z suską.
Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby oraz Lokalną Grupą Działania Przyjazna Ziemia Limanowska
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się: Pan Jakub Kasiński – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“ oraz Pani Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.
W powiecie bocheńskim został nagrany film nr 5 (Smaki beskidzkich sadów) w sadzie Państwa Marii i Józefa Chojeckich w Leszczynie. W kolejnych filmach zobaczymy także urokliwą Bacówkę na Zadzielu w Rozdzielu oraz Gospodarstwo Agroturystyczne Kozi Stok w Kobylcu.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”.