R e k l a m a

Stowarzyszenie Bochniaków wydało oświadczenie: „Nie popieramy żadnego komitetu ani kandydata”

-

Zarząd Główny Stowarzyszenia Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej opublikował dziś oświadczenie, w którym podkreśla, że w zbliżających się wyborach samorządowych stowarzyszenie nie popiera żadnego komitetu ani kandydata.

Oświadczenie opublikowano kilka godzin po tym, jak ukazała się informacja o kandydowaniu na stanowisko burmistrza Bochni Marka Rudnika, startującego z komitetu „Bochniacy dla Bochni”. De facto chodzi o zaznaczenie, że podobnie brzmiące nazwy komitetu wyborczego i stowarzyszenia nie są tożsame.

W rzeczywistości pewne personalne związki między tymi podmiotami są, bo np. wiceprezes stowarzyszenia – Bogdan Dźwigaj, już drugą kadencję jest radnym miejskim, a do rady wszedł właśnie z komitetu „Bochniacy dla Bochni”. Ale w oświadczeniu wyjaśniono:

„Od 1936 r. Bochniacy aktywnie działają na rzecz Bocheńszczyzny, a członkowie Stowarzyszenia wielokrotnie zasiadali we władzach powiatowych, miejskich oraz gmin ościennych. (…) Większy lub mniejszy udział członków Stowarzyszenia w strukturach lokalnych władz trwa do dzisiaj i liczymy, że będzie kontynuowany również w następnej kadencji. Niemniej Stowarzyszenie jako organizacja nie udziela publicznie poparcia żadnemu komitetowi, a także żaden komitet, nawet jeśli posiada nazwę zbliżoną do nazwy naszej organizacji (a nawet w sporej części identyczną) nie jest w żaden formalny sposób związany ze Stowarzyszeniem Bochniaków i Miłośników Ziemi Bocheńskiej. (…) Chcemy jasno pokreślić i zadeklarować naszą apartyjność i niepolityczny charakter wszystkich naszych działań”.

W zarządzie stowarzyszenia zasiadają:

• Zofia Sitko – prezes
  • Bogdan Dźwigaj – zastępca prezesa