R e k l a m a

Bochnia. W „Ekonomiku” wybrali Mistrzów Kulinarnych 2024

-

Po rocznej przerwie Zespół Szkół Nr 3 w Bochni powrócił z konkursem i to w nowej odsłonie. Tegoroczna edycja konkursu wyłoniła spośród najlepszych uczniów klas gastronomicznych Tandem Mistrzów Kulinarnych 2024.

W finałowym starciu, w jednym z najtrudniejszych zadań kulinarnych, spotkało się pięć par najzdolniejszych młodych kucharzy „Ekonomika”. Zgodnie z założeniem konkursu Black Box, żaden z uczestników do momentu rozpoczęcia rywalizacji konkursowej nie wiedział, jaki główny surowiec kryła będzie „czarna skrzynka”. Nikt nie mógł wcześniej przygotować receptury i opracować koncepcji potrawy. Autorska kompozycja kulinarna powstawała więc na naszych oczach spontanicznie, od podstaw.

W tym roku ku zaskoczeniu wszystkich na warsztat wzięto sezonowy bób – surowiec choć bardzo prosty to jednak wymagający odpowiedniego podejścia kulinarnego. Ponadto w ocenie jury ważne było również wykorzystanie surowców dodatkowych, które ostatecznie kształtowały smak potrawy i jej aranżację na talerzu.

Ocenie podlegały także kreatywność w tworzeniu smaków, jakość pracy oraz technika i estetyka wykonania. – Tak naprawdę cała dziesiątka była zwycięska już na wstępie tego konkursu, ponieważ miała odwagę zmierzyć się z tym wyzwaniem, pokonać stres i odkryć przed jurorami swoje umiejętności, które nie są przecież jeszcze na tym etapie edukacji i praktyki w pełni profesjonalne – zwrócili uwagę organizatorzy konkursu.

W gronie jury znaleźli się profesjonaliści w dziedzinie gastronomii. Potrawy oceniali szefowie kuchni: Łukasz Grabowski – sala bankietowa „Allegra” oraz Rafał Lemiowski – restauracja Jubilatka w Bochni, absolwent Zespołu Szkół Nr 3.

Po dwugodzinnych zmaganiach jury w tegorocznej edycji konkursu postanowiło przyznać tytuł i statuetkę Mistrza Kulinarnego 2024 r. Sarze Tworzydło i Karolowi Oleksy, uczniom klasy czwartej, którzy przygotowali „Polędwiczkę na bobowej murawie”. Ponadto, Karol Oleksy otrzymał specjalne wyróżnienie jury za profesjonalizm i kreatywne podejście do pracy w kuchni.

Dla wszystkich – bez względu na miejsca i nagrody, było to z pewnością bardzo wartościowe doświadczenie. A takie wydarzenia, odkrywające młode talenty są tylko dowodem na to, że gotowanie nie jest wyłącznie szkolnym obowiązkiem a przede wszystkim realizacją pasji.

Konkurs nie mógłby się odbyć bez hojności i wsparcia sponsorów. Głównym sponsorem była Rada Rodziców Zespołu Szkół Nr 3. Konkurs wspierało także Starostwo Powiatowe w Bochni, a patronat medialny objęła „Kronika Bocheńska”.

PODOBNE ARTYKUŁY

Artykuły promocyjne

Ogłoszenia

Bieżący miesiąc