W piątek w Szpitalu Powiatowym w Bochni uroczyście oddano do użytku przebudowaną i zmodernizowaną kuchnię. Koszt wszystkich prac oraz wyposażenie to ponad 2,5 mln złotych.
Poprzednia kuchnia pamiętała lata 80. ubiegłego wieku i w opinii wielu osób nadawała się już tylko do zamknięcia.
W ramach remontu wymieniono wszystkie instalacje oraz stolarkę. Wyburzono ściany działowe i wybudowano nowe, co pozwoliło lepiej wykorzystać 370 m kwadratowych przestrzeni. Dzięki temu powstała też mała sala konferencyjna.
Po wykonaniu wszystkich prac budowlanych kuchnię wyposażono w nowy sprzęt, który pozwoli na przygotowywanie wartościowych posiłków dla pacjentów szpitala. Kuchnia przygotowuje codziennie ok. 200 obiadów.
– Wartość inwestycji, którą zrealizowaliśmy to ponad 2,5 mln zł, z tego ponad 2,2 mln zł to prace budowlane – powiedział Jarosław Kycia, dyrektor Szpitala Powiatowego w Bochni.
Dofinansowanie zadania z budżetu powiatu bocheńskiego to ok. 1 mln zł, a pozostałe środki pochodzą z budżetu szpitala. Wykonawcą prac była firma Dom-Plast z Radziszowa.
Piątkowa uroczystość była okazją do podziękowania osobom zaangażowanym w remont, a także Renacie Plewniak, która po 38 latach pracy przechodzi na emeryturę. W Szpitalu Powiatowym w Bochni pracowała na stanowisku dietetyka, a następnie kierowniczki Działu Żywienia.